COVERSTORY

Vakman, ben jij klaar voor 2020?

De schildersbranche is in beweging, maar jij, vakman? Beweeg jij mee? Wij vroegen marktonderzoeker Stephane Mennen naar de trends en ontwikkelingen voor 2020. “Er liggen enorm veel kansen, maar er zijn ook risico’s voor schilders”, vertelt Mennen. Aan jou de keus, vakman: kom jij in actie?

TOENAME PROJECTEN

“We zien al jaren een stijging in de vraag naar schilders: 32% van de bevolking besteedt zijn schilderklussen uit. Dat betekent dat 68% een ‘doe-het-zelver’ is. Dat lijkt veel, maar vijf jaar geleden was dit nog 73%. De vraag naar schilders neemt toe en dat blijft de komende jaren zo”, zegt de marktonderzoeker. De oorzaak in de toename ligt volgens Mennen in de vergrijzing: deze zorgt ervoor dat veel

mensen niet alles meer zelf kunnen. De keuze om een vakschilder in te huren, is dan sneller gemaakt.

Wat betreft de millennials is vooral gemak een reden om een schilder in te huren. Millennials (20 tot 25 jaar) lijken minder kluslust te hebben dan de oudere generaties. Hun drempel voor het inhuren van een vakman is vooral financieel. Niet iedereen kan het zich veroorloven een schilder in te huren.

AANTREKKELIJKE EDUCATIE

De vraag naar schilders stijgt, maar het aantal vakschilders neemt af. “Van de schilders die ik het afgelopen jaar sprak, geeft 88% aan een tekort aan personeel of collega’s te hebben. Dat geldt niet alleen voor de schildersbranche, de gehele bouwsector kampt met dit probleem”, signaleert Mennen. “Er is een tekort aan vakmensen. De gemiddelde leeftijd van de schilder is 50, 51 jaar. Dat betekent dat over tien jaar veel schilders met pensioen gaan.” Volgens Mennen is het de taak van de brancheorganisaties om het schildersvak als een professie neer te zetten en dat lukt aardig. Op de opleidingen in de bouwbranche is een stijging van 27% te zien over het afgelopen jaar.”

PREFAB RISICO

Er zijn genoeg kansen voor de schilders, maar er spelen ook dingen die minder positief uit gaan pakken in de toekomst. Prefabricatie (prefab) heeft de toekomst bij nieuwbouwprojecten: hierbij worden de materialen die op een bouwlocatie nodig zijn al in de fabriek gebruiksklaar gemaakt. Deuren, kozijnen en platen worden vooraf dus al gespoten. Mennen: “Er komt straks geen schilder meer aan te pas bij het opleveren van een nieuwbouwpand. Daarnaast zijn steeds meer kozijnen van kunststof.”

“Het grootste risico voor het schildersvak is het personeelstekort”
“We moeten de opleidingen pimpen, opleuken. Zet het vak neer als een professie”

NIEUWE CONCURRENTIE

Naast prefab zijn grote verfproducenten bezig met het opzetten van gecertificeerde schilderprogramma’s. "Dit houdt in dat een merk als Sigma de optie aan de klant geeft om direct een schilder bij de door de consument gekozen verf te zoeken. Ligt jouw voorkeur niet bij Sigma als schilder? Dan ga je die klant niet meer binnentikken”, aldus Stephane Mennen. Hij verwacht dat steeds meer grote verffabrikanten op de lange termijn schilderprogramma’s zullen ontwikkelen.

Meer vraag naar schilders, een tekort aan personeel, prefabricatie en concurrentie vanuit de onverwachte hoek; allemaal zaken die belangrijk zijn voor de toekomst van het schildersvak. Voor de bedreigingen moeten oplossingen worden gezocht, kansen moeten worden benut. “Vooral het personeelstekort gaat op de lange termijn een groot probleem opleveren”, besluit Mennen. “De oplossing hiervoor zit denk ik in het pimpen en opleuken van het vak. Zet het neer als een professie.”

Tekst: Rick de Jong | Beeld: Maaike Petri Fotografie, Unsplash