ECHT, GROEN...? DOEN!


Duurzaamheid en groen ondernemen… Da's niets voor jou. Want wie investeert nou in duurzaamheid als ie niet weet wat het oplevert? Maar met deze acht tips zul je zien dat groen ondernemen best goed is; voor het milieu én voor jezelf.

Een schilder gebruikt materiaal. Ook hierin kun je verduurzamen en groener worden. Denk eens na over milieuvriendelijke verf of hergebruik je kwasten als je dat nog niet doet.

Duurzaam is ook het goed onderhouden van de panden die je schildert. Dus bouw een opdracht op vanaf de basis en bied je klanten een meerjarenplan aan. Zo heb je uiteindelijk minder verf nodig, waardoor de verfplas kleiner wordt.

Je hebt een klus binnengesleept, top! Maar je moet er natuurlijk ook nog naar toe. Probeer klussen die dichtbij elkaar zijn, zoveel mogelijk op één dag te plannen. Dan hoef je maar één keer die kilometers te rijden. Scheelt brandstof en dus geld!

En heb je al eens aan een elektrische bedrijfsauto gedacht? Je stoot een stuk minder CO2 uit. Veel schilders werken ‘in de buurt’, maar er komen steeds meer wagens op de markt die langere afstanden kunnen maken.

Plaats meteen zonnepanelen op het dak van je huis om je groene auto te voorzien van groene stroom, maar ook je acculaders van bijvoorbeeld je schuurapparatuur. Vooralsnog zijn er aantrekkelijke constructies.

Duurzaamheid is voor veel consumenten een pre. Laat online zien hoe groen jij bent. Plant bijvoorbeeld voor elke klus een boom. Maak er een foto van en plaats dit op je socials. Vergeet de hashtags #groen #duurzaamondernemen #betereschilder niet.

Scheid jij je (verf)afval al? Bij milieustraten in de buurt kun je terecht met je afval en verfresten. Zij zorgen ervoor dat het op een verantwoorde wijze wordt vernietigd of gerecycled.

Je kunt natuurlijk ook nog een kleine milieuheffing toepassen en daar oprecht iets goeds mee doen. Doneer deze bijvoorbeeld aan een milieuorganisatie of investeer in nog meer groene oplossingen.

Tekst: Karlijn Bernoster | Beeld: Unsplash