VERGROEN DE VERFPLAS!

COPPERANT ONTWIKKELT DUURZAME VERF MÉT BEHOUD VAN KWALITEIT

Het laatste dat ze wilden, is bestempeld worden als de ‘groene gekkies’ van de verfwereld. Maar met hun kwalitatieve biobased, watergedragen verflijn heeft Copperant zich inmiddels bewezen als alternatief voor schilders die van duurzaam aanpakken houden. En da’s verre van gek, toch?

“Als je het over duurzame verf hebt, hangt er snel een geitenwollensokkengeur omheen”, weet ook Danny Rijken. “Maar met onze Pura-line hebben we nu een mooi assortiment van watergedragen hechtprimers, muurverf en lakken die de kwaliteit van traditionele verf evenaart. Dat is vanaf het begin ons uitgangspunt geweest; we laten het traditionele verfmaken los, maar boeten niet in op de kwaliteit en werkzaamheid in de zin van verwerking en bescherming van de verf.”

Onderscheidend

En dat begin van die weg naar duurzaamheid vinden we in 2010. Op dat moment heeft Copperant moeite om grote verfproducenten bij te benen en hebben schilders het merk niet meer op de radar. Als de Wet VOS 2010 verfproducenten ook nog dwingt om eenderde van de oplosmiddelen uit hun producten te halen, weet Copperant één ding zeker: het roer moet om. Drastisch.

“We moesten het merk nieuw leven inblazen”, herinnert Rijken zich. “De Wet VOS 2010 daagde ons uit om onze werkwijze te herzien, maar wij gingen een stap verder. Wij wilden watergedragen verf ontwikkelen die volledig oplosmiddelvrij was én we besloten ook al onze verf duurzaam te produceren door aardolie - het hoofdbestanddeel van het bindmiddel in verf - zo veel mogelijk te vervangen door een ander, ecologisch product. Meer doen met minder. De verfplas vergroenen.”

Terug naar de tekentafel dus. Als vervanging voor aardolie keken de ontwikkelaars naar alternatieven als algen, soja en lijnolie. “Allemaal goede, duurzame alternatieven”, meent Rijken. “Maar veelal leverde het niet de technische kwaliteit die we nodig hebben qua droging of kleurvastheid. Dat zouden onze schilders niet accepteren.” Uiteindelijk vond Copperant de oplossing in het gebruik van een mix van harsen op basis van bestanddelen onder andere gewonnen uit houtpulp en plantenresten. Rijken: “En een bindmiddelproducent bij ons om de hoek in Brabant kon ons van het gewenste product voorzien. Door regionaal in te kopen, versterk je de duurzame keten.”

“We wilden wel duurzame verf produceren, maar niet inboeten op kwaliteit”

Ook het gebruik van oplosmiddelen nam Copperant onder de loep in het eigen laboratorium in Den Bosch. Het streven was niet om 33% van de oplosmiddelen uit de watergedragen verf te halen, maar zelfs 100%. In 2014 rolden de eerste blikken van de band op de productielocatie in Etten-Leur. “Nu kunnen we met recht zeggen dat onze watergedragen verf oplosmiddelvrij is en we hebben biobased percentages bereikt tot wel 89%. En daar zijn we trots op. Wat dat betreft lopen we hiermee tien jaar voor op onze concullega’s.”

“Natuurlijk, er is nog veel meer mogelijk: zo willen we binnen vijf jaar onze watergedragen verf 100% aardolievrij hebben en er nog meer stofjes uithalen die belastend zijn voor het milieu”, schetst Rijken de ontwikkelingen. “En voor de oplosmiddelenhoudende verf willen we naar 80% biobased. Dat laatste wordt een uitdaging, want hiermee kom je aan het droogproces - en dus de optimale prestatie - van de verf. Maar kijk hoe ver we al gekomen zijn, dat geeft vertrouwen dat ook dit haalbaar is! Ons doel was om de verfplas te vergroenen en dat is gelukt.

Maak nu kennis met duurzaam schilderwerk en de verf van Copperant…

Tekst: Maaike Petri | Beeld: Baril Coatings