NAARDEN

Woonhuis uit 1937

Elke vakschilder heeft zo nu en dan een project om van te watertanden. Ons Vak, het digizine van De Betere Schilder, brengt deze juweeltjes in beeld. Zo renoveert Ellert Gosink een jaren ’30 woning uit Naarden op duurzame wijze.

De historie

Ellert: “Het Oranje Nassaukwartier in Naarden is een wijk die gebouwd is rond de jaren ’30 van de vorige eeuw. Je ziet dat ouderen uit de huizen trekken en dat jongeren er in trekken:

zij knappen de panden op naar de eisen van deze tijd. Het is een prachtige wijk, maar ik zie veel achterstallig onderhoud, vooral aan de buitenkant.”

De staat

Ellert: “Dat gold ook voor deze woning uit 1937. In 2018 benaderden de bewoners mij voor het schilderen van de kozijnen binnen. Maar de echte uitdaging lag in het buitenwerk dat zeker vijftien jaar niet was geschilderd. Bladderende verf, kale plekken en veel houtrot aan de kozijnen en de dakgoot. De renovatie duurde zeker twee maanden. Nu ben ik hier terug om de zolder af te werken.”

Het vakwerk

Ellert: “Ik heb me gespecialiseerd in het herstel van houtrot; in dit proces is elke stap belangrijk. Als je verkeerd begint, kun je de allerbeste verf gebruiken, maar dan springen de bladders er binnen een jaar af. De basis moet goed zijn. Eerst alle verf eraf. Dan alle beschadigingen grondig herstellen. Kitten, gronden, voorlakken, aflakken. Dat is voor mij duurzaam werken, omdat het uiteindelijk om het behoud van je pand gaat.”

De vakman

Ellert: “Mijn motto is ‘onderhoud is behoud’. Het begint met die basis, daarna is inspectie en onderhoud van je houtwerk om de paar jaar het slimst om te doen. Ook financieel. Particulieren vinden schilder- en herstelwerk vaak duur;

‘Ach, schuur er maar een beetje overheen’, hoor ik dan. Dat weiger ik. Voor half werk hoef je mij niet te bellen. Ik doe het goed of ik doe het niet.”

Tekst: Maaike Petri | Beeld: Maaike Petri Fotografie, Ellert Gosink