COVERSTORY

Voorkom hoge boetes & risico situaties

Hop, tik maar af: €4500 boete. Niet voor het negeren van de anderhalvemeterregel in deze coronatijd, maar voor het ontbreken van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bij bedrijven. En ja, de Inspectie SZW gaat ieder bedrijf controleren. Ook jouw schildersbedrijf…

De RI&E is een instrument dat de risico’s voor (schilders)bedrijven in kaart brengt. Denk voor het schildersvak aan werken op hoogte en het werken met oplosmiddelen. Naast het in kaart brengen van de risico’s hoort bij de RI&E een plan van aanpak om deze risico’s te voorkomen en afhankelijk van je bedrijf, een toetsing.

Het hebben van een RI&E is wettelijk verplicht voor ondernemers die te maken hebben met personeel. Erwin Napjus, veiligheidskundige bij Human-Invest: “Door het in kaart brengen van de risico’s voor werknemers creëer je een veiligere werkplek, voorkom je hoge boetes en belangrijker nog, je voorkomt heel veel bedrijfsongevallen.”

Inspectie gaat strenger controleren op ontbreken RI&E bij schilders

Voorkom hoge boetes

Voor veel schilders is RI&E een ver-van-hun- bed-show. Logisch, want een schilder wil in eerste instantie vooral bezig zijn met zijn vak. Maar toch is het verstandig om eens tijd te maken en in deze materie te duiken.

“Door een verandering in het beleid van de Inspectie SZW kan het zomaar zijn dat de schilder tegen een fikse boete aanloopt”, vertelt Erwin Napjus. En die boete kan variëren van €4500 boete (voor bedrijven tot vijf werknemers) tot wel €7.500!

Makkelijk: de EufoRI&E tool

"Ja, het is een hoop werk", erkent Napjus. Maar juist daarom schiet De Betere Schilder nu te hulp. "Vanuit het ledenbestand van De Betere Schilder werd gevraagd of er mogelijkheden waren voor het ontwikkelen van een Branche RI&E. Samen met Nick en Rob hebben we de mogelijkheden bekeken en een gebruiksvriendelijke tool ontwikkeld voor het verkrijgen van een RI&E: de EufoRI&E. De Betere Schilder coördineert het project, ik bemoei mij met de inhoud.”

Bespaar honderden Euro's

De digitale tool EufoRI&E is dus in samenwerking tussen De Betere Schilder en Human-Invest ontwikkeld. In zes behapbare stappen kunnen schilders tot een geldige RI&E komen. Schilders met een lidmaatschap bij De Betere Schilder kunnen de EufoRI&E gratis benutten. Schilders zonder lidmaatschap kunnen voor slechts €349 lid worden van kwaliteitsorganisatie De Betere Schilder en alsnog gebruik maken van de tool. En voor het beeld van de schilder: een externe RI&E kost al snel tussen de €1000 en €1500. Je bespaart dus veel geld.

Tekst: Rick de Jong | Beeld: Pixabay

Tekst: Rick de Jong | Beeld: Pixabay