Schilderbedrijf Witteveen wint SchildersVakprijs 2021

De aangescherpte coronamaatregelen weerhielden de organisatie van de Nationale SchildersVakprijs er niet van om ook dit jaar de award uit te reiken aan vakgenoten. In het Musis Stadstheater van Arnhem mocht Wilfred Witteveen van Schildersbedrijf Witteveen uit Nunspeet de (overall) SchildersVakprijs 2021 in ontvangst nemen.

Nieuwe cao-voorstel aangenomen: prijscompensatie en korter werken

Er ligt een nieuwe vierjarige cao voor de schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbranche op tafel. Er is een akkoord bereikt tussen alle betrokken partijen over een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 januari 2022. Ook zijn er regelingen bedacht om een daling van het ziekteverzuim in de laatste arbeidsjaren te verminderen.

Arbeidsinspectie scherpt RI&E-controles aan dit najaar

De Arbeidsinspectie heeft de controles op de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) vanaf november aangescherpt. Het verscherpte controlebeleid was ook eind 2020 aan de orde, maar liep door corona vertraging op. Bij de controles moeten schildersbedrijven aan kunnen tonen dat ze een RI&E bezitten en up-to-date houden. Lukt dit niet, dan zijn boetes tot €7500 mogelijk.

Nieuwe normen en veiligheidsregels voor alle steigers (ook de kleintjes)

De veiligheidsnorm voor rolsteigers is aangepast. Belangrijkste wijziging is dat deze norm, de EN 1004, nu ook geldt voor (vouw)steigers kleiner dan 2,5 meter. Andere belangrijke nieuwe eisen zijn, dat de maximale afstand tussen twee platformen 2,25 meter wordt (was: 4.20 meter) en dat de afstand tussen eerste platform en grond verlaagd wordt naar 3,40 meter (was: 4.60 meter).

Meerwerk? Schakel met je klant!

Moet je meerwerk leveren om een opdracht goed af te ronden? Ga het gesprek aan met je klant. Naar aanleiding van een uitzending van Radar is vastgesteld dat 10%-20% meerwerk ten opzichte van het offertebedrag acceptabel is. Overschrijd je het offertebedrag (ruimschoots)? Bied je klant dan een kostenspecificatie aan ter akkoord. Communicatie is key.

Voorkom verzwakte kitranden door gulzige slakken

Kitvretende slakken. Ben jij ze al tegengekomen bij opdrachtgevers? Slakken staan erom bekend dat ze kitranden aanvreten. De sporen van slakken zien eruit alsof ze met een guts zijn aangebracht. Hardere kitsoorten of het overschilderen van kitvoegen is geen afdoende oplossing.