ALPHEN AAN DEN RIJN

VAN OPSLAG NAAR HUISKAMERGEVOEL

Elke vakschilder heeft zo nu en dan een project, waar de energie van gaat stromen. Ons Vak, het digizine van De Betere Schilder, bezocht Henk Jansen. Zijn schildersbedrijf veranderde met hulp van ANZA Pro gereedschap een gedateerde kozijnenshowroom in een up-to-date, klantvriendelijke huiskamer.

De historie

Henk: “Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, stond deze ruimte vol showmodellen van kozijnen en deuren. Het pand werd eigenlijk meer als magazijn gebruikt, dan als showroom.

Door de ruimtes open te breken en de kozijnen te integreren in het ontwerp, weerspiegelt de showroom nu veel meer het huiskamergevoel. We hebben met z’n allen de boel echt naar deze tijd gehaald: van opslag naar huiskamer.”

De opdracht

Henk: “Bij deze renovatie zijn veel partijen betrokken: architect, interieurontwerper, behanger, elektricien, decorbouwer, wij. Al die disciplines moeten op enig moment samenvallen. Mijn bedrijf is ingezet voor de afwerking: houtwerk lakken, muren stucen, sauzen en samen met de behanger diverse soorten behang aanbrengen. Je bent een schakel in de keten en bouwt samen aan iets moois, dat maakt deze opdracht uniek.”

De staat

Henk: “De boel was flink verouderd. Niet alleen het pand, ook de showmodellen die er stonden. De muren toonden gebruikerssporen, veel butsen en kneuzen. Ruim twee weken zijn we met vijf man volle bak aan de slag gegaan: stucen, drogen, sauzen, lakken, behangen. Wij hebben de basis gelegd, de decorbouwers hebben het afgemaakt. Dat het er nu zo mooi uitziet, geeft een goed gevoel. ”

Het vakwerk

Henk: “Voor dit project hebben we vochtwerende buitenlatex op de muren aangebracht. We hebben hiervoor gekozen, omdat het makkelijk afneembaar is. De grote vlakken hebben we met nieuwe spuittechnieken gedaan.

Als je meters kunt maken, werkt spuiten sneller en je krijgt het net wat strakker. De vensterbanken hebben we met de hand gedaan; met behulp van ANZA kwasten en rollers hebben we watergedragen verf aangebracht.”

Productie: Maaike Petri Fotografie