

FLexschilder.nl neemt traditionele dienstverbanden onder de loep
Flexschilder.nl is de nieuwste partner van De Betere Schilder. Zij detacheren vakschilders door heel Nederland. En dat in een tijd waarin het voor de meester schilders- en onderhoudsbedrijven lastig is om goed personeel te vinden. Wat wij daarom natuurlijk heel graag willen weten van oprichter Maurice van Geel is: waar halen jullie goed personeel vandaan?

Dus, vertel eens: waar vinden jullie goed personeel?
"Ha, ha, tja, ik denk dat wij het net even anders aanpakken. Anders zoeken", verklapt Maurice van Geel.
“De mensen op onze vestigingen die verantwoordelijk zijn voor werving en selectie komen zelf uit de schildersbranche. Ze hebben een schildersbedrijf gehad of in een verfhandel gewerkt. Ze weten hoe ze vakschilders aan moeten spreken en samen moeten werken met zelfstandigen. Dat maakt verschil.”
"Daarnaast zijn in mijn optiek de schildersvakopleidingen nog te conservatief en op de jeugd gericht", vervolgt Van Geel. "Zodra je niet aan de criteria voldoet, kun je geen schilder worden. Daardoor loopt de markt nu achter de feiten aan. "Wij bieden juist een kans aan zij-instromers, herintreders, oudere jongeren - eigenlijk iedereen die zich wil laten omscholen tot vakschilder. Daarin werken we samen met onderwijsinstelling Savantis en we bieden onze eigen opleidingen aan.”
Hoe heeft Flexschilder.nl de schildersbranche in beweging gekregen?
Van Geel: “We zijn op het juiste moment ingestapt. In 2010, toen we begonnen, stond flexibiliseren gelijk aan vloeken in de kerk. De schildersbranche is altijd traditioneel geweest. Als je iemand in dienst neemt, dan houd je die in dienst, was het credo. Alleen is er voor een schilder niet 52 weken per jaar werk. "
De oplossing was om mensen in de wintermaanden in de ww te zetten en erna terug aan te nemen. Alleen stak het UWV daar op een gegeven moment een stokje voor; in mei 2016 scherpte de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) de criteria tegen schijn-zelfstandigheid aan. Het inhuren van vakbekwaam personeel via detachering werd plots een stuk interessanter.”

Hoe speelt de constructie van Flexschilder daar dan op in?
“Door schilders te detacheren nemen we werkgevers het probleem van personeelstekort uit handen, zonder dat ze iemand in dienst hoeven nemen. Schilders krijgen bij ons een contract en arbeidsvoorwaarden zoals dat ze bij een schildersbedrijf zouden krijgen.
Daarnaast gaan we nog een stap verder: we bieden een online portal aan. In deze portal koppelen we opdrachten van werkgevers aan ZZP'ers. Omdat deze portal goedgekeurd is door de fiscus, is er geen onduidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen de twee partijen. Zo voorkomen we schijnzelfstandigheid en loopt een werkgever geen risico op een naheffing van de belasting.”
Het ZZP Portal: wat is dat?
Het ZZP Portal is een handige, digitale tool voor opdrachtgevers en opdrachtnemers om aan de fiscus te laten zien dat er geen sprake van een arbeidsrelatie kan zijn. In de portal staan meer dan 500 unieke opdrachten, voor korte en lange termijn, waar zelfstandigen op in kunnen tekenen.
Vanuit de ZZP’er wordt een lijst met criteria doorlopen die moet aantonen dat ie zelfstandige is. Vanuit de werkgever wordt een lijst met criteria doorlopen die aantonen dat de opdracht op projectbasis is. Deze lijsten worden gekoppeld en daarmee worden onduidelijkheden, waar de fiscus over kan struikelen, weggenomen. Zo loopt de opdrachtgever geen risico op naheffingen door de belastingdienst.
Omdat de belastingdienst akkoord heeft gegeven op dit systeem kun je als ZZP’er aantonen dat je zelfstandige bent, ook als je een project aangaat voor langere termijn. Bijkomend voordeel is dat administratieve zaken als facturatie en debiteurenbeheer uit handen worden genomen. Zo lopen zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer minder risico.
Tekst: Maaike Petri | Beeld: Flexibility Group