_PURMEREND_

KAPSALON DE BARBIERS

Elke vakschilder heeft zo nu en dan een project om van te watertanden. Ons Vak, het digizine van De Betere Schilder, brengt deze juweeltjes in beeld. Zo nam Vincent Vrauwdeunt het monumentale pand van De Barbiers grondig onder handen.

De historie

Vincent: “De Barbiers is al sinds 1974 gevestigd in het hart van Purmerend. Het pand stamt uit 1901 en is een gemeentelijk monument. Jan Heijnis, en nu ook zijn zoon Rick, is eigenaar van de kapperszaak sinds 1976.

Rick Heijnis ken ik nog van vroeger van voetbal en uitgaan. Hij had op Facebook gezien dat ik een soortgelijk renovatieproject had, Villa Alewijn in Hoorn. Omdat ik dit soort vakwerk graag doe, gunde hij mij dit project.”

De staat

Vincent: “De buitenkant was echt aan een opknapbeurt toe. De pui staat op de zonkant en was al acht jaar niet gedaan. Het was een uitdaging want naast het schilderwerk, kwam er ook heel wat schuur-, frees- en reparatiewerk bij kijken.”

Het vakwerk

Vincent: “Aan een oud pand loopt amper iets recht. Dat betekent dat ik strak besnijwerk moest leveren. Ik ben trots op het eindresultaat van de middenstijl, een soort ornament. Het houtwerk is hol, bol en rond en was in slechte staat. Ik heb dat ornament vanaf de basis weer opgebouwd en er kwam een penseel aan te pas om de randen strak te trekken.”

De vakman

Vincent: “Ik houd van een uitdaging; de verborgen schoonheid weer naar boven halen. Dat is bij De Barbiers gelukt. Over twee jaar inspecteer ik de pui tussentijds, want het is zonde om zo’n mooi pand te laten wegrotten.

Als je het bijhoudt, kost het uiteindelijk minder tijd en geld om het mooi te houden.”

Tekst: Maaike Petri | Beeld: Jos Breg, Vincent Vrauwdeunt