WONDER WALL

Schoolbord-verf, magneet-verf, glow-in-the-dark… Ja, het bestaat en zorgt voor humor tussen mens en muur. Maar wat als je één stap verder denkt en je al die vierkante meters muur inzet voor substantiële verbetering van de leefomgeving: wat zou dan mogelijk zijn?

Luchtzuivering

Lonneke van Zutphen beschildert muren in Zwolle met verf die stikstofoxiden uit de lucht haalt. Een muurschildering van 48 m² gemaakt luchtzuiverende verf zou bijna even effectief werken als de kracht van vijftig volwassen bomen. Bekijk deze video maar eens!

Beeld: Kunstenares Lonneke van Zutphen, Studio Steengoed

Virusremmer

Volgens de Universiteit Utrecht kunnen koper en koperoxide virussen afbreken. Door deze metaaldeeltjes toe te voegen aan verf die je op deurklinken smeert, zou je de handvaten virusvrij kunnen houden. Praktisch in ziekenhuizen!

Luchtdruppelvrij

Northwestern University claimt een plakkerige coating te hebben ontwikkeld die aërosolen uit de lucht vangt. Bacteriën en virussen die zich via luchtdruppels verspreiden, worden op deze manier uit de lucht geplukt. De coating bevindt zich nog in de testfase. Bye, bye, corona!

Brandvertragend

Een coating die brand vertraagt en gevaarlijke rookontwikkeling reduceert met 56%! Hoeveel levens zou dat redden? Zeker nu steeds meer (houten) prefab onderdelen gebruikt worden in de bouw, zou deze brandvertragende coating het ei van Columbus, eh, Thomas Kolibaba kunnen zijn.

Video: American Chemical Society

Zonnecellen

Stop het mineraal perovskiet in een verfspuitbus en het zou in theorie mogelijk moeten zijn om zonne-energie op te wekken. Het lukte Britse wetenschappers om dit in het lab voor elkaar te krijgen. De vraag is nu hoe je gevangen de zonne-energie verder gebruikt voor praktische doeleinden.

Waar blijft de wonder wall?

Leuk, die ideeën, maar wanneer kan ik mijn muur omtoveren tot virusremmer? Om van ideeënbus tot realiteit te komen, moeten nog wat slagen gemaakt worden: kwaliteit, droogtijd en veiligheid van de verf moeten uitgebreid getest worden voor dit in de winkel te koop is. Dat ideeën slagen onder de ideale omstandigheden van laboratoria, wil niet zeggen dat je je keukenmuur met twee lagen verf om kunt toveren tot zonnecel; al bewijzen initiatieven uit de praktijk, zoals de muurschilderingen van Lonneke van Zuthphen, dat het kan. De praktijk blijkt weerbarstig, maar dromen mag!

Tekst: Maaike Petri | Beeld: Lonneke van Zutphen, Pexels