ZEIST

Circulair bouwen brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee

Van welk project gaat jouw energie stromen? Ons Vak, het digizine van De Betere Schilder, bezocht René van De Waal en Molenschot. Zijn schildersbedrijf werkt mee aan de realisatie van een circulair, nieuwbouwproject in Zeist.

De historie

René: “Begin april zijn we gestart met het schuren en schilderen van het cross-laminated timber (CLT), massief houten panelen, waaruit deze circulaire huizen bestaan.

We behandelen het CLT met een UV-protector om verkleuring te voorkomen. Verder voorzien we kwetsbare delen, zoals kozijnen, met een transparante finish voor extra bescherming. Uiteraard met ecovriendelijke producten.”

De staat

René: “Dit circulaire nieuwbouwproject bestaat uit veertien woningen. Ze worden prefab aangeleverd uit Letland. Nadat het CLT geplaatst is, worden de wensen van de kopers doorgevoerd, zoals het plaatsen van badkamer en keuken. De partijen die de afbouw verzorgen zijn allemaal geselecteerd op kwaliteit, zorgvuldigheid en respect voor andermans werk en eigendommen. Zo garanderen we een hoogwaardig eindresultaat met oog voor het milieu.”

De opdracht

René: “Dit project is circulair en de eis is dat de afwerking volledig gebeurt met biobased producten. De bouwer neemt de hele keten onder de loep, onze producten dus, maar ook hoe wij omgaan met de afvalstroom. Zo leveren wij het spoelwater dat vrijkomt na het reinigen van onze Graco Merkur verfspuit in bij bij een clean water Global (CWG) inzamelpunt.”

Het vakwerk

René: “We schuren alle CLT panelen, behandelen ze met UV-beschermer, schuren nog een keer en brengen de tweede laag aan. Tot slot schuren we nogmaals en brengen een beschermlaag aan. Dat is intensief, want het zijn enorme oppervlakten.

De verflagen brengen we niet met de hand aan, maar met de Graco Merkur, een verfspuit-toestel met luchtondersteuning dat wij erg prettig vinden werken en een mooi resultaat geeft.”

Tekst: Maaike Petri | Fotografie: BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, René De Waal, Maaike Petri Fotografie